europalia.india

  • Nationale Loterij
  • Buitenlandse Zaken
  • Total
  • Nationale Bank

europalia.india

  • © National-Museum, New Delhi
Living Traditions

Ramayana Indiase miniatuurkunst uit het National Museum New Delhi

Brussel

21.11.2013 > 18.05.2014

Jubelparkmuseum
Jubelpark 10
B-1000 Brussel

Info / Tickets

http://www.kmkg-mrah.be 

8€ > 4€

Rondleidingen  T 02 741 72 15 (FR) / 02 741 72 14 (NL/GB)

80€ > 65€

De Ramayana is naast de Mahabharata een van de twee grote klassieke hindoeïstische heldendichten van India. Het behoort tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur en de basisversie werd meer dan tweeduizend jaar geleden door de legendarische dichter Valmiki samengesteld. De Ramayana gaat over de lotgevallen van de held Rama en zijn vrouw Sita. Het is een verhaal over moed, trouw, vriendschap, liefde en rechtvaardigheid en heeft een diepe religieuze betekenis. De Indiërs zien Rama als een godheid en vereren hem nog steeds als een van de tien incarnaties van de hindoegod Vishnu, die meerdere gedaanten aanneemt om op aarde te komen. De Ramayana is door de eeuwen heen een grote bron van inspiratie voor menig kunstenaar en dit niet enkel in India maar tevens in de buurlanden Thailand, Cambodja, Laos en Indonesië.

De tentoonstelling omvat een honderdtal miniaturen uit de verzameling van het Nationaal Museum van New Delhi. Ze illustreren samen het verloop van het gehele Ramayana-verhaal, waartoe enkele ware juweeltjes behoren. Tegelijkertijd geven ze een overzicht van de belangrijkste miniatuurscholen die de Ramayana tussen de 16e en 19e eeuw in hun beeldtaal verwerkten.


Curatoren: Miriam Lambrecht &National Museum - New Delhi

Organisatie: Indian Ministry of Culture, National Museum New Delhi, Jubelparkmuseum in samenwerking met Europalia International