europalia.india

  • Buitenlandse Zaken
  • Nationale Loterij
  • Nationale Bank
  • Total

europalia.india

  • Virtuele Tentoonstelling

Europalia International

Europalia is een toonaangevend internationaal festival dat om de twee jaar zijn aandacht vestigt op een land en zijn cultureel erfgoed. Van oktober tot februari plaatst dit festival alle denkbare kunstvormen in de kijker : muziek, beeldende kunst, film, theater, dans, literatuur, architectuur, design, mode, gastronomie...

europalia.india een artistieke explosie

Het 24ste festival bracht India naar het hart van Europa. Vier maanden lang kon je dit mysterieuze en fascinerende land ontdekken, waar verschillende culturen voortdurend in dialoog staan en een ongeziene creativiteit voortbrengen.
europalia.india vertaalde de immense culturele rijkdom van India in een multidisciplinair programma met tentoonstellingen, concerten, dans- en theatervoorstellingen, filmevenementen, conferenties en literaire ontmoetingen.

Onder de Hoge Bescherming van de heer Pranab Mukherjee, President van India  en  Z.M. de Koning

509 evenementen: 30 tentoonstellingen, 97 concerten, 32 dansspektakels, 24 theatervoorstellingen, 136 filmvoorstellingen, 29 literaire ontmoetingen en 161 conferenties, workshops en evenementen in bibliotheken en campussen. Het festival ontving 837.000 bezoekers

De 30 tentoonstellingen van het festival, verspreid over heel België illustreerden verschillende thema’s zoals de sari, architectuur, Bollywood, design, Sanskrit, Ramayana en uitzonderlijke foto’s uit de 19de eeuw… Zij maakten het mogelijk zowel oude Indiase schatten als boeiend nieuw werk van jonge artiesten te tonen. De twee hoofdtentoonstellingen vonden zoals gebruikelijk plaats in het Paleis voor Schone Kunsten.  India belichaamd  ontsluierde, aan de hand van de betekenis van het lichaam in de Indiase kunst, de cultuur en tradities van het land. Indomania. Van Rembrandt tot de Beatles daarentegen toonde de invloed van de Indiase cultuur op het Westen, van Vasco da Gama tot vandaag.

In Luik werd een hedendaags kunstenaarsparcours georganiseerd, waarbij het thema water geïllustreerd werd met video, fotografie en installaties.

De podiumkunsten weerspiegelden India’s diversiteit in heilige en rituele dansen, folklorerituelen en poppentheater. We verwelkomden onder meer « Leela Samson », « Kapila Venu », « Alarmel Valli », « Revanta Sarabhai », « Attakkalari ».

Het muziekprogramma bracht eveneens een brede waaier, van heilige, karnatische en hindoestaanse muziek tot wereldmuziek, fusion of experimentele en electronische muziek. Vermelden we ‘Adivasi Sidi Dhamal Goma Party’, ‘Meeta Pandit’, ‘Chassol’, ‘ Madhup Mudgal’, DJ’s’Andy Votel’, … alsook tal van concerten van Indiase meesters en Belgische of internationale artiesten : Zakir Hussain en John Mc Laughlin met het project ‘Remember Shakti’; Chitraveena Ravikiran en Roland Van Campenhout; Ionah trio trad op met danseres Yentl De Werdt; Tuur Florizoone speelde met Trilok Gurtu, ...

De Indiase film, die in 2013 zijn 100ste verjaardag vierde, kreeg natuurlijk ook zijn plaats in het festival.  Retrospectieven, thematische evenementen, Belgische premières, een mini-festival Flageywood, dat verschillende disciplines verenigde rond film waaronder een tentoonstelling van fotograaf Max Pinckers, concerten, ateliers en een ontmoeting met de regisseur Anurag Kashyap, die er zijn nieuwste film “Ugly” voorstelde.

In het literatuurluik kwamen verschillende Indiase auteurs aan bod.  Onder andere Abha Dawesar, Jeet Thayil, Vikas Swarup Manu Joseph kwamen naar ons land voor ontmoetingen, lezingen en residenties.

Het festival vond niet enkel plaats in de musea en op de podia. Tal van instellingen en partners, waaronder universiteiten organiseerden lezingen, ateliers en andere thematische evenementen. De bibliotheken kleurden ook mee Indiaas en organiseerden over heel België tal van evenementen.