• Kruisvormige geglazuurde tegel, Kubadabadpaleis - Begin 13de eeuw - Karatay Tile Arts Museum, Konya
  • Zittende vrouw - 6de Millennium v. Chr. - Nigde Museum
Patrimonium

Anatolia

Description
Informations

Brussel

07 10 '15 > 17 01 '16

Meer info

Adres

Paleis voor Schone Kunsten
Ravensteinstraat 23
B-1000 Brussel

Openingsuren

di>zo: 10:00>18:00
do: 10:00>21:00

Gesloten
25 12 '15 & 01 01 '16

Info

T 02 507 82 00
www.bozar.be

Tickets

Volwassenen: 14€
Senioren >65: 12€
Groepen: 12€
Jongeren <25: 6€
Kinderen <12: 2€
Scholen: 1€
Combitickets Anatolia + Imagine Istanbul: 20€

Vrije toegang
Personen in rolstoel en hun begeleider
Kinderen <6

B-Dagtrip 
Trein + toegang
Te koop in de NMBS-stations 
www.belgianrail.be

Ticketing FNAC
fnacspectacles.com

Catalogus

Ed. Lannoo 45€

Rondleidingen

Max. 15 pers.
Duur: 1:30
+ special guided tours for family
95€ > 75€
T 070 344 577
groups@bozar.be

Audiogids
Volwassene 4€
Kind 3€

Nocturnes

do > 21:00

Organisatie

EUROPALIA, Ministerie van Cultuur en Toerisme van de Republiek Turkije, in samenwerking met BOZAR 


Curatoren: Ridder Marc Waelkens & Zülküf Yılmaz

Anatolië is van oudsher een brug tussen Europa en Azië, waar tal van migraties zorgde voor een buitengewoon boeiende culture uitwisseling. Het is misschien wel de grootste bakermat van culturen, met een ongezien rijk patrimonium, dankzij een twaalf millennia lange, ononderbroken opeenvolging van beschavingen. Hoe verschillend die opeenvolgende beschavingen ook waren, het is opvallend hoe cultus en rituelen werden doorgegeven.

De continuïteit van die rituelen vormen de rode draad doorheen de tentoonstelling en een uniek manier om ons gastland te introduceren. Elk van de 4 hoofdstukken doorloopt 12 millennia rituelen, vanaf de oudste Anatolische beschavingen tot aan het Ottomaanse rijk. Meer dan 200 objecten, waarvan vele nooit eerder getoond, uit ruim 30 musea uit de verste uithoeken van Turkije, illustreren zo het diverse en weelderige Anatolische patrimonium.

Het eerste hoofdstuk bekijkt de religieuze interpretatie van de kosmos en de verering van hemellichamen in de verschillende culturen van Anatolië. We tonen bijvoorbeeld rituele voorwerpen van de Alacahöyük-site (bronstijd) uit het Museum voor Anatolische Beschavingen in Ankara, reliëfs en beelden uit de klassieke oudheid van de Archeologische Musea in Istanbul en miniaturen en textiel uit de Seldjoek en Ottomaanse periodes uit onder andere het Topkapı-paleis, die getuigen van de verering van de hemel, de sterrenbeelden, de zon of de maan. 

Een tweede hoofdstuk focust op de verering van een aantal natuurfenomenen (bergen, rotsformaties, bronnen, rivieren, fonteinen) en op de  rituelen rond de natuurcycli. Reliëfs of sculpturen van riviergoden, nymfen en levensbomen illustreren het centrale belang van de natuur in de rijke kunstuitingen van de verschillende beschavingen en godsdiensten die elkaar opgevolgd hebben op Anatolische bodem, opnieuw van de bronstijd tot de Ottomaanse periode.

Het derde hoofdstuk richt zich tot de sfeer van het goddelijke. We tonen de evolutie van de oudste, nog schematische mensbeelden ter wereld (10de millennium v. Chr.), via de neolithische moedergodinnen in terracotta en via aniconische stenen idolen uit de vroege bronstijd (3de millennium v. Chr.) tot de goddelijke wezens in een correcte antropomorfe vorm. Perfecte lichaamsvormen en een juiste weergave van beweging zien we in de afbeeldingen van de Olympische Goden (vanaf de 5de eeuw v.Chr.). 

Dit luik schenkt ook aandacht aan typisch ‘oosterse’ voorstellingen van goden: gevleugelde goddelijke wezens, goden die op dieren staan, ‘betyls’ (bv. de beroemde Artemis van Efeze) en aan de lokale Neo-Hetitische godin, Kubaba. Zij transformeerde tot Kybele die vanaf de 2de eeuw v. Chr. één van de belangrijkste beschermgodinnen van Rome werd. 

Binnen de monotheïstische religies tonen we de verwerking van heidense godenbeelden door de eerste christenen, net als de evolutie van de afbeelding van Christus. Gezien het verbod van de Islam op afbeeldingen van Allah en de Profeet, vervingen de Turkse Seldjoeken en Ottomanen de afbeeldingen door een kalligrafische weergave van hun naam, en door zogenaamde ‘woordportretten’ en afbeeldingen van de voetzolen of sandalen van de Profeet. Maar binnen de Turkse Islam - vooral onder de Seldjoeken – zien we ook een grote tolerantie ten opzichte van menselijke en dierlijke afbeeldingen in gesofisticeerde seculiere architectuur en kunstambachten. We tonen schitterend meubilair en gebruiksvoorwerpen uit moskeeën, net als miniaturen en textiel uit verschillende periodes. 

Ook de cultusplaatsen van de diverse Anatolische beschavingen komen aan bod, aan de hand van architecturale resten van tempels, van Byzantijnse kerken en moskeeën, elementen van hun interieur en exclusieve, bij de eredienst gebruikte objecten. Er wordt eveneens aandacht geschonken aan offers en altaren, aan religieuze festivals en spelen, en aan de pelgrimstochten die zich vanaf de klassieke oudheid ononderbroken tot de hedendaagse Hadj voortzetten. 

Het vierde en laatste luik behandelt goddelijke interventies in de wereld van de mensen. Aan goden en heiligen werd genezingskracht toegedicht en eeuwenlang probeerde de mens zich te beschermen tegen allerlei vormen van onheil, waaronder het Boze Oog. Ondermeer sculpturen van Asklepios en ex-voto’s tonen het voortdurende belang van de bijhorende rituelen. We behandelen ook de relatie tussen religie en politiek, met topstukken die de Romeinse keizercultus illustreren. Om af te sluiten tonen exclusieve objecten hoe zowel aan het Byzantijnse als aan het Ottomaanse hof de vorst via een hofceremonieel en ceremoniële kledij ver boven zijn onderdanen verheven werd.

Thursday Night @ BOZAR

Vanaf donderdag 29 10 '15 lanceert EUROPALIA TURKEY de programmatie Thursday Night @ BOZAR om op die avonden een bezoek aan de tentoonstellingen nog aangenamer te maken. De bezoekers van Anatolia en Imagine Istanbul zullen er verschillende artiesten kunnen ontdekken en genieten van muzikale en artistieke projecten met Turkse accenten. > programmatie.

Sinterklaas

Wij kregen in BOZAR bezoek van Sinterklaas... > meer info

  • Nationale Loterij
  • Buitenlandse zaken
  • Nationale Bank
  • Total
  • BNP Paribas Fortis bis
  • Turkish Airlines bis