• Karaköy © Ara Güler
 • © Sophie Calle
 • Begraafplaats van Eyüp en groep van Turkse vrouwen © Sebah & Joailllier
 • Legend (Galata), 2015, courtesy of Kasper Bosmans and Marc Foxx Gallery
Patrimonium Hedendaagse Kunst Uitwisseling Creatie

Imagine Istanbul

Description
Informations

Brussel

15 10 '15 > 24 01 '16

Meer info

Adres

Paleis voor Schone Kunsten
Ravensteinstraat 23
B-1000 Brussel

Openingsuren

di>zo: 10:00>18:00
do: 10:00>21:00

Gesloten
25 12 '15 & 01 01 '16

Info

T 02 507 82 00
www.bozar.be

Tickets

Volwassenen: 12€
Senioren >65: 10€
Groepen: 10€
Jongeren <25: 6€
Kinderen <12: 2€
Scholen: 1€
Combitickets Anatolia + Imagine Istanbul: 20€

Vrije toegang
Personen in rolstoel en hun begeleider
Kinderen <6

B-Dagtrip 
Trein + toegang
Te koop in de NMBS-stations 
www.belgianrail.be

Ticketing FNAC
fnacspectacles.com

Catalogus

Ed. Lannoo 45€

Rondleidingen

Max. 15 pers.
Duur: 1:30
+ special guided tours for family
95€ > 75€
T 070 344 577
groups@bozar.be

Nocturnes

do > 21:00

Organisatie

EUROPALIA, Ministerie van Cultuur en Toerisme van de Republiek Turkije, in samenwerking met BOZAR 


Curator: R. Paul McMillen

Istanbul is een katalysator van culturele processen, wat permanent haar betekenis, belang en aanblik heeft veranderd. Istanbul ontwikkelt zich continu en blijft het hoofd bieden aan een enkelvoudige voorstelling, een scherp omlijnd verhaal of om het even welke veralgemening. 

Daarom is Istanbul een onvermoeibare muze. ‘Imagine Istanbul’ bekijkt enkele toonaangevende kunstenaars uit de 20ste-eeuwse Turkse fotografie - maar ook uit de muziek, film en literatuur - om te illustreren hoe deze kunstvormen de manier waarop we de stad zien bepalen. De expo verkent een reeks fotografische revelaties, werkstukken die zich voortbewegen langs het water dat de stad in tweeën splitst.

Een eerste hoofdstuk toont met voorbeelden uit de 19de-eeuwse fotografie uit Istanbul, hoe de fotograaf Istanbul begeert en nodig heeft, vanaf het prille begin van het medium. Nooit eerder geziene foto’s uit de schitterende Koç-collectie onthullen beelden die de voorloper zijn van wat we als hedendaagse fotografie beschouwen.  

Het hart van de expositie is Ara Güler, bijgenaamd The Eye of Istanbul, ongetwijfeld de belangrijkste Turkse fotograaf uit de 20ste eeuw. Hij is de fundamentele kunstenaar, toen en nu, de maatstaf van een hele fotografische school. Alle foto’s die na Ara Güler en zijn school kwamen, stemden er ofwel mee in of deden een bewuste inspanning om eraan te ontsnappen. Güler produceerde een enorme hoeveelheid werk gedurende de voorbije driekwart eeuw, zo uitgebreid dat hij verschillende Istanbuls heeft vastgelegd die niet langer bestaan. Ara Güler is fotograaf, kunstenaar, journalist, historicus. Hij aanvaardt enkel ‘journalist’ maar verkiest ‘historicus’ en ontkent ‘kunstenaar’. Zijn belang kan moeilijk worden overschat. Orhan Pamuk, de Turkse Nobelprijswinnaar literatuur, schreef: 

" ... Het grootste succes van Ara Güler is dat hij voor vele miljoenen mensen een visuele herinnering heeft bewaard, die de stad met al haar rijkdom en poëzie vastlegt. Iedere keer dat ik naar de details kijk in Gülers foto’s van Istanbul, wil ik naar mijn bureau hollen om over de stad te schrijven."

Ara Gülers werk wordt in de tentoonstelling aangevuld met een breder onderzoek naar de Turkse fotografen van vandaag, die ofwel gericht zijn op de toekomst, ofwel eerder het verleden koesteren. Een hiervan is Ali Taptık, die je kunt beschrijven als de tegenpool van Ara Güler. Je zou kunnen zeggen dat Istanbul Ali Taptık nodig had. De stad had de blik nodig die hij richtte op het voortdurende opdoemende stadspanorama dat voor hem een permanent opdoemend zelfportret van het hedendaagse Turkije was. Zijn werk is geen kritische analyse van Istanbul, het is een intieme interactie. 

Ahmet Polat is een tweede hedendaagse fotograaf die in de expositie te zien is. Deze kunstenaar bouwde een oeuvre op dat de polariteit van familieachtergronden weerspiegelt. Hij is van Turks-Nederlandse origine (hij won onlangs de prestigieuze prijs ‘Fotograaf des Vaderlands’ in Nederland) en is zich scherp bewust van de dichotomie in zijn esthetische en conceptuele benadering. Zijn werk is een combinatie van commentaar en belijdenis. 

‘Imagine Istanbul’ is een reis met fotografische ontmoetingen, een getuigenis van de immense kracht van Istanbul om te confronteren, uit te dagen en te verleiden. Muziek, film, literatuur en installaties van hedendaagse kunstenaars zoals Ayşe Erkmen, Sophie Calle en Kasper Bosmans voeren een dialoog met de verschillende fotografen. Het is geen poging tot een volledig overzicht maar meer een presentatie van de universaliteit van Istanbul.

In het kader van de expositie krijgen twee kunstenaars ook de kans om nieuw werk te creëren: Débruit en Bieke Depoorter. Beide kunstenaars reizen naar Istanbul voor een residentie. Het nieuwe album van Débruit, met materiaal dat in Istanbul opgenomen is, gaat op de tentoonstelling in première. Depoorters nieuwe foto’s, genomen in Istanbul, zijn te zien in de Hortahal in Bozar.

Bieke Depoorter 

Bieke Depoorter heeft een masterdiploma fotografie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Ze werkt meestal aan autonome projecten. In 2009 reisde ze door Rusland waar ze mensen fotografeerde bij wie ze mocht logeren. ‘Ou Menya’, de reeks die daar-uit voortkwam, werd overladen met prijzen, waaronder een Magnum Expression Award. Lannoo publiceerde haar eerste fotoboek. Een ge-

lijkaardig project in de Verenigde Staten, gaf in 2014 aanleiding tot haar tweede boek, ‘I am about to call it a day’. Vandaag maakt Depoorter ‘In Between’, over de intimiteit van Egyptische families. Ze werd genomineerd voor het Magnum agentschap in 2012 en werd geassocieerd lid in 2014.

Débruit - Istanbul Sessions

Traditionele en niet-traditionele wereldmuziek werd in de loop der jaren een volwaardig onderdeel van heel wat moderne westerse muziek. Afrikaanse en Oriëntaalse invloeden uit de jaren ’60 en ’70 zijn bijvoorbeeld erg courant in rock en in dansmuziek. Ze dragen bij tot fascinerende, nieuwe muziek. 

Xavier Thomas aka Débruit is een internationale componist, producer, instrumentalist en performer bekend voor zijn avontuurlijke live optredens. Hij kruist futuristische wereldmuziek met opwindende beats en kleurrijke synths. Zijn unieke stijl was over de hele wereld te horen en zijn laatste album met de Soedanese zangeres Alsarah klom hoog in de top tien van de beste wereldmuziek albums van 2013.

In het kader van de tentoonstelling Imagine Istanbul gaat Débruit in residentie om een conceptalbum op te nemen met de stadsgeluiden en muziek uit Istanbul. Zijn veldopnames en samenwerkingen met verschillende artiesten uit het EUROPALIA programma zullen integraal deel uitmaken van zijn volgende album. Ze zijn exclusief in avant-première te beluisteren op de  tentoonstelling.

Dit project overbrugt het muzikaal erfgoed en het opwindende heden van Istanbul. Momenten die samenkomen in een imaginaire interpretatie van de stad aan de Bosporus, waarin alle invloeden een worden door de samenwerking met muzikanten van verschillende generaties. De geluiden, de ritmes, het tempo van de stad, bestaan dan op verschillende tijdstippen, maar slechts op één plaats. Traditioneel, visionair, elektrisch, psychedelisch, futuristisch, melodisch of experimenteel, Débruit ontwikkelt een nieuwe visie op het stimulerende, elektrische Istanbul.

Thursday Night @ BOZAR

Vanaf donderdag 29 10 '15 lanceert EUROPALIA TURKEY de programmatie Thursday Night @ BOZAR om op die avonden een bezoek aan de tentoonstellingen nog aangenamer te maken. De bezoekers van Anatolia en Imagine Istanbul zullen er verschillende artiesten kunnen ontdekken en genieten van muzikale en artistieke projecten met Turkse accenten. > programmatie.

Sinterklaas

Wij kregen in BOZAR bezoek van Sinterklaas... > meer info


IMAGINE ISTANBUL from europalia on Vimeo.


 • Nationale Loterij
 • Buitenlandse zaken
 • De Standaard bis
 • La Libre bis
 • Klara bis
 • Canvas bis
 • La Première bis
 • Musiq3 bis
 • La Trois
 • Knack bis
 • Le Vif bis