• © Sabit Kalfagil
  • ©
  • Istanbul
  • ©
  • Antwerpen © Stad Antwerpen
Patrimonium Hedendaagse Kunst

Istanbul - Antwerpen Twee havens. Twee steden.

Description
Informations

Antwerpen

23 10 '15 > 24 01 '16

Meer info

Adres

MAS | Museum aan de Stroom
Hanzestedenplaats 1
B-2000 Antwerpen

Openingsuren

di>zo: 10:00>17:00

Gesloten
01 11 '15 ; 25 12 '15 & 01 01 '16

Info

T 03 338 44 00
www.mas.be

Tickets

Volwassenen: 10€
Senioren (+65ans): 8€ 
Groepen (min. 12 personen): 8€
Kinderen tot 12 jaar: gratis
Jongeren - Studenten: 8€ (12 – 25 jaar)
Mindervaliden: 10€

Vrije toegang 
Begeleider van een mindervalide
Kinderen <12

Rondleidingen

NL- FR - EN - DE
75€
T 03 232 01 03

Mensen met een beperking

Organisatie

EUROPALIA, MAS | Museum Aan de Stroom, Ministerie van Cultuur en Toerisme van de Republiek Turkije

Curator: Murat Tabanlıoğlu

Coordinerend curator: Chris De Lauwer
Cocuratoren: Jan Parmentier, Jef Vrelust

Het MAS neemt u mee op reis door de Bosporus & Gouden Hoorn naar Istanbul, de legendarische en tot de verbeelding sprekende stad in Turkije. De expo Istanbul. Antwerpen. Twee havens. Twee steden. focust op de beslissende rol die het water door de eeuwen heen speelde bij de ontwikkeling van Istanbul tot de stad die ze vandaag is, met de nadruk op een aantal gelijkenissen met Antwerpen.

Waar water en land elkaar ontmoeten, daar ontmoeten beschavingen elkaar - plaatsen waar mensen goederen verhandelen, toegang krijgen tot andere werelden, ideeën uitwisselen en verschillen absorberen. Deze menselijke interacties, in combinatie met de haveninfrastructuur en nieuwe materialen zoals staal en beton, spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de stad en haar omgeving. Dat is zo in Antwerpen en in Istanbul, in essentie een passage tussen continenten en belangrijke havens in de geschiedenis.

Istanbul vormt letterlijk het kruispunt tussen Azië en Europa. Haar haven geldt al eeuwen als poort naar het Oosten. Antwerpen van haar kant ontwikkelde zich van een havenstad aan een stroom tot een toonaangevende wereldhaven: een poort naar de rest van de wereld. Beide steden staan al eeuwen bekend om hun bruisende handel en politieke uitstraling.

De expo Istanbul. Antwerpen. Twee havens. Twee steden. zet de bezoeker ertoe aan om langs de sporen van Istanbul te wandelen - door kunstwerken en artefacten uit verschillende eeuwen te ontdekken en multimedia-installaties te gebruiken - en om de Bosporus en haar inham de Gouden Hoorn, samen met hun hinterland, te leren kennen. Tegelijkertijd is het een verkenning van de relatie tussen Istanbul en Antwerpen en wordt de kijker uitgenodigd tot individuele ervaringen en ingevingen. 

In het eerste deel van de expo is voor de allereerste keer in België een selectie archeologische voorwerpen te zien uit Yenikapı, de oudste haven van Istanbul, in gebruik tussen de 4de en 11de eeuw. In de volgende delen wordt de manier verkend waarop de mensen in beide steden leven en reizen en is er zo aandacht voor de bruggen en tunnels – waarbij Istanbul bekend is om haar bruggen en Antwerpen meer om haar tunnels – de schepen, de scheepswerven en de dokken en dekken. De voorwerpen zijn afkomstig uit Turkse en Belgische musea en privécollecties. Een groep digitale kunstenaars zal ook nieuw werk creëren voor de expo en haar ongetwijfeld ongewone en veelbelovende ontwerp. 

In het kader van Istanbul-Antwerpen komt een Turkse kunstenaar naar AIR Antwerpen. De kunstenaar zal tijdens een residentie de thematiek van de tentoonstelling verkennen en het resultaat in het MAS tonen.

  • Ackermans & Van Haaren bis
  • Deme bis
  • Haven van Antwerpen