Literatuur

Karoo

Karoo Karoo is een platform en een magazine voor recensies en culturele creaties. Het is een Möbiusband waarop acteur en toeschouwer, amateur en professional, werken en opinies zich voortbewegen. Zoals gewoonlijk zal Karoo EUROPALIA TURKEY van dichtbij volgen aan de hand van reportages, recensies en ontmoetingen.www.karoo.me (...)

Ece Temelkuran

Ece Temelkuran In het kader van de verjaardag 45/25Ece Temelkuran is misschien wel de meest talentvolle jonge schrijfster van Turkije. Al tien jaar schrijft zij een dagelijkse column in  één van de meest populaire Turkse kranten en zij werd meermaals  als journaliste bekroond. Ze vermengt verschillende vormen van dramatisch (...)
 

Nedim Gürsel

Nedim Gürsel In het kader van de verjaardag 45/25Nedim Gürsel (Turkije, 1951) heeft een dertigtal romans, novellen, reisverhalen en literaire essais op zijn naam staan. Hij is een belangrijk figuur in de Turkse literatuur en laureaat van verschillende prijzen, waaronder de "Prix France-Turquie".  Zijn werken zijn in verschillende (...)
 

Ahmet Ümit

Ahmet Ümit Ahmet Ümit werd in 1960 geboren in Gaziantep, zuidelijk Turkije. In 1978 verhuisde hij naar Istanbul voor zijn studies. Zijn auteurs carrière begon in 1989. Hij publiceerde een poëziebundel, drie verzamelingen kortverhalen, een sprookjesboek en zes romans. Als een van de meest beroemde hedendaagse Turkse schrijvers (...)

Spectacular translation machine

Spectacular translation machine De Spectacular Translation Machine is een interactief project waarbij onvertaald werk uit het Turks naar het Nederlands of het Frans vertaald wordt. De deelnemers hoeven geen professionals te zijn of Turks te kennen, integendeel. Turkssprekenden begeleiden jongeren en volwassenen bij de vertaling en wisselen zo ervaringen (...)

Enver Ercan

Enver Ercan Cahit Sıtkı (1910-1956, dichter en schrijver)Enver Ercan is journalist, uitgever, essayist en dichter. Hij is uitgever van Varlik, de nestor van de poëzietijdschriften, en publiceert poëzieoverzichten. Hij wordt vergezeld door de Turkse schrijfster Sibel Eraslan, gespecialiseerd in de dichter Cahit Sıtkı Tarancı. (...)

Haydar Ergülen

Haydar Ergülen Haydar Ergülen is een van de grote hedendaagse dichters van Turkije. Hij is de auteur van talrijke bekroonde en vertaalde dichtbundels, doceert en is columnist voor verschillende dagbladen. Hij leidt het Internationaal Festival van Eskişehir.

Mario Levi

Mario Levi In 1999 publiceerde Mario Levi Istanbul was een sprookje, een familiekroniek die het leven vertelt van drie generaties van een Joodse familie in Istanbul. Via hun verhaal, maar ook dat van hun buren en vrienden, schetst Mario Levi het lot van de mozaïek van gemeenschappen die in de 20ste eeuw in Istanbul leven. Deze vijftiger (...)

Hakan Günday

Hakan Günday Hakan Günday werd geboren in Rhodos in 1976 en leeft in Istanbul. Dankzij de diplomatieke carrière van zijn vader in Brussel, is hij perfect Franstalig. Céline’s Reis naar het Einde van de Nacht is een grote invloed op zijn wereldbeeld en dus ook op zijn werk. Günday is een rijzende ster aan het firmament van de Turkse (...)
Kunst Hedendaagse

Ahmet Ümit & Pascale Fonteneau

Ahmet Ümit & Pascale Fonteneau Crime writing and the city: looking at Istanbul and BrusselsAhmet Ümit en Pascale Fonteneau gaan een week in residentie in elkaars steden en documenteren hun verblijf in woorden en beelden. Tijdens de lezing in het Brusselse stadshuis geven de beide auteurs commentaar op deze inspiratieperiode.Ahmet Ümit werd in 1960 (...)
Uitwisseling Creatie