Muziek

  • Istanbul Ekspres
  • TÜRKISCHE DELIKATESSEN FESTIVAL

Jef Neve & NOHlab

Jef Neve & NOHlab Jef Neve componeert de muziek en NOHlab – een collectief van Turkse digitale kunstenaars met onder andere Candaş Şişman – zet die muziek om in een visuele 3D-weergave. Een nooit vertoonde multimediaontmoeting (...)
Uitwisseling Creatie

Mustafa Özkent & Belçika Orkestrası

Mustafa Özkent & Belçika Orkestrası Na een carrière van 40 jaar raakte Mustafa Özkent met de heruitgave van zijn plaat Gençlik Ile Elele door Finders Keepers Records in 2006 eindelijk bekend in het westen. Een avond gewijd aan dit psych-punkalbum (...)
Uitwisseling Creatie

Débruit & Istanbul

Débruit & Istanbul Post-Residency World Premiere of the « Istanbul » Live ShowVoor de tentoonstelling Imagine Istanbul maakte Débruit - in residentie in Istanbul - een album waarop hij samenwerkt met verschillende generaties (...)
Creatie

Okay Temiz & La Fanfare du Belgistan

Okay Temiz & La Fanfare du Belgistan Een explosieve ontmoeting tussen een legendarische percussionist en een van de meest feestelijke fanfares van het koninkrijk. Een mix zoals het hoort: veel muzikanten, ritmes en koperblazers die putten (...)
Uitwisseling Creatie

Kemence Night

Kemence Night Nacht van de Turkse vioolDrie grote talenten verenigd voor een eerbetoon aan de oriëntaalse viool, het topinstrument van de traditionele muziek. Op de kemençe Derya Turkan en de Griek Sokratis Sinopoulos. (...)
Patrimonium

BaBa ZuLa

BaBa ZuLa BaBa ZuLa presenteert een volledig unieke mix van stijlen en put hiervoor uit psychedelische rock, dub en de muzikale tradities van Istanbul. Hun concerten ademen een zachte waanzin tussen rituelen en (...)
Kunst Hedendaagse

Jordi Savall & Hespèrion XXI Ensemble

Jordi Savall & Hespèrion XXI Ensemble Jordi Savall en het Hesperion XXI Ensemble vereren ons met hun aanwezigheid in een overweldigend eerbetoon aan de Roemeense componist Cantemir. Een reis tussen hofmuziek en muzikale tradities van de Sefardische (...)
Patrimonium

İnsanlar

İnsanlar Saz-improvisaties en slo-mo disco opgeluisterd met acid baslijnen en een goede dosis psychedelia: İnsanlar, de nieuwe groep van Barış K, brengt ons een moderne en trippy versie van de Anadolu pop, de (...)
Kunst Hedendaagse

Taksim Trio

Taksim Trio Taksim is niet alleen de naam van een bruisend centraal plein in Istanbul maar ook het Turkse woord voor ‘improvisatie’. Het trio bespeelt traditionele instrumenten en improviseert op basis van Turkse (...)
Kunst Hedendaagse

The Ottoman Drums

The Ottoman Drums Kudsi ErgünerKudsi Ergüner, fluitist en wereldautoriteit op het vlak van Ottomaanse muziek, omringt zich met een aantal gasten voor een eerbetoon aan de percussie en de instrumenten van de klassieke (...)
Patrimonium

Reşat Öden & Gadjo Ensemble

Reşat Öden & Gadjo Ensemble The Manush ProjectTijdens een diaspora die ooit begon in Noord-Indië, door Anatolië liep en uitmondde in heel Europa, absorbeerden Roma-zigeuners ontelbare melodieën. De jonge muzikant Reşat Öden (...)
Patrimonium Hedendaagse Kunst

İsmail Altunsaray

İsmail Altunsaray Deze saz-speler trad talrijke keren op met de grootste traditionele Turkse muzikanten en bracht de flamenco- en bozlaktraditie dichter bij elkaar tijdens een reeks concerten met Paco Pena, Miguel Ortega (...)
Patrimonium

Arto Tunçboyaciyan & Quartet

Arto Tunçboyaciyan & Quartet Service for HumanityOok al behoort hij tot de beste vertolkers van de Armeense muziek, toch beperkt Arto Tunçboyacian zich niet tot dat repertoire. Hij is een verbijsterende jazz-multi-instrumentalist. (...)
Kunst Hedendaagse

Züleyha

Züleyha Züleyha, de geliefde zangeres van Anatolische folkmuziek, komt uit Bitlis waar ze Turks, Zaza en Koerdisch leerde – de talen waarin ze vandaag ook zingt. Tijdens haar managementstudies werd ze assistente (...)
Patrimonium

Ege Hicaz Orkestra

Ege Hicaz Orkestra Het Ege Hicaz Orkest – de naam komt van hun woonplaats aan de Egeïsche kust – speelt klassieke stukken uit het rijke repertoire van de traditionele Turkse volksmuziek. Het achtkoppige ensemble tekent (...)
Patrimonium

Mehmet Akatay Project

Mehmet Akatay Project Mehmet Akatay kreeg de klassieke muziek al op erg jonge leeftijd ingelepeld door zijn vader, een klassieke zanger. Hij volgde les bij percussiemeester Burhanettin Tonğuç en speelde op internationale (...)
Patrimonium

Nev

Nev Opening - Fasilavond met NevMet zijn ‘Alaturka’-rock maakt Nev zich meester van de Turkse klassieke muziek en hij stelt er een unieke en onweerstaanbare versie van voor, in een typisch Istanbuls fasilconcert: (...)
Patrimonium

İlhan Erşahin Wonderland feat Hüsnü Şenlenderici

İlhan Erşahin Wonderland feat Hüsnü Şenlenderici İlhan Erşahin is een jazzmuzikant en een pure kosmopoliet die Stockholm, New York en Istanbul in zijn oeuvre samenbrengt. De laatste jaren pendelt hij vooral tussen Istanbul en New York. Als saxofonist (...)
Kunst Hedendaagse

Burcu Karadağ & Ensemble

Burcu Karadağ & Ensemble Fluitiste Burcu Karadağ (1979, Istanbul) heeft de gave om dicht bij de essentie van de ney te blijven en het tegelijk op een radicaal nieuwe manier te gebruiken. Ze maakte het soefi-instrument bekend (...)
Patrimonium

Murat Ertel (BaBa ZuLa) meets Rodrigo Fuentealba (MannGold de Cobre)

Murat Ertel (BaBa ZuLa) meets Rodrigo Fuentealba (MannGold de Cobre) In het kader van de verjaardag 45/25Een schitterende line-up (muzikanten van Manngold de Cobre, DansDans en Zita Swoon, jawel) begeleidt de ontmoeting tussen Rodrigo Fuentealba en Murat Ertel, de saz-speler (...)
 

Karpov not Kasparov

Karpov not Kasparov In het kader van de verjaardag 45/25In het kader van de verjaardag 45/25 steunt Europalia The International Day Of Peace
 

Stéphane Galland presents: Lobi ft. Misirli Ahmet

Stéphane Galland presents: Lobi ft. Misirli Ahmet In het kader van de verjaardag 45/25Stéphane Galland is de legendarische drummer van Aka Moon maar hij laat zich ook verleiden tot andere instrumentale verkenningen, zoals het project LOBI, een reis tussen (...)
 

Scharoun Ensemble

Scharoun Ensemble Creatie van de Turkse componist Ataç SezerDe bezetting van het Scharoun Ensemble wisselt naargelang het project. Toch is er een constante: alle muzikanten komen uit de beroemde Berliner Philharmoniker, (...)
Creatie

İpek Görgün

İpek Görgün Ipek Görgün doet een frisse wind waaien in de wereld van de elektronische experimenten en de eigentijdse muziek van Turkije. Als studente Sonic Arts aan ITU-MIAM (Istanbul Technical University Center (...)
Kunst Hedendaagse

Ayyuka

Ayyuka Ayukka: een jong viertal dat net haar derde album Sömestr op de wereld losliet. Ze noemen zich een mix tussen hun helden van de 60-70 jaren Turkse psychedelische scene, Bombino’s Tuareg music, Braziliaanse (...)
Kunst Hedendaagse

Ensemble Les Esprits Animaux - Turcaria

Ensemble Les Esprits Animaux - Turcaria Een ontdekkingsreis in het Oosten door de ogen van deze barokcomponisten met een fascinatie voor de 17de en 18de eeuw. De kritiek is unaniem: de energie, vitaliteit, verbeelding en virtuositeit van dit (...)
Patrimonium

Bariş Demirel

Bariş Demirel De nieuwe revelatie van de Turkse jazz- en improvisatiescene. Trompet en effectpedalen in een unieke en hypnotische soloshow. Voor fans van Jon Hassell, Rob Mazurek of Colin Stetson.
Kunst Hedendaagse

Gorkem Şen

Gorkem Şen Görkem Şen is sounddesigner en componist, maar ook de ontwerper van de yaybahar, een akoestisch instrument dat zich op de kruising tussen snaarinstrument en resonerend lichaam bevindt. Alleen al afgaand (...)
Kunst Hedendaagse

Arpanatolia

Arpanatolia De kaval, de ney, de sipsi en de saz zijn veel voorkomende instrumenten in de traditionele Turkse muziek. Arpanatolia voegt daar de hedendaagse harp aan toe en brengt zo een nieuwe interpretatie van de (...)
Patrimonium

Istanbul Songs

Istanbul Songs Met geïnspireerde en inspirerende liederen over de microkosmos aan de oevers van de Bosporus biedt Istanbul Songs een overzicht van de schoonheid, de culturen, de mensen en hun ervaringen in het oude (...)
Patrimonium

Imago Mundi

Imago Mundi PassagePassage vermengt muziek uit de middeleeuwen, de renaissance, de barok en het heden en vertelt over de uitwisselingen van tradities, handel en ideeën tussen het oosten en het westen doorheen de (...)
Uitwisseling

Mehmet Aslan

Mehmet Aslan DJ SetAls DJ in residence van de bekende Berlijnse club ‘Die Wilde Renate’ en producer gespecialiseerd in disco-edits ‘alla turca’ mengt Mehmet Arslan oriëntaalse klanken met elektronische ritmes. (...)
Kunst Hedendaagse

Borusan Quartet

Borusan Quartet Ook al is het repertoire van dit strijkkwartet erg omvangrijk - van klassieke muziek tot moderne composities - toch hebben ze een voorliefde voor het werk van de hedendaagse Turkse componisten. Ze specialiseerden (...)
Kunst Hedendaagse

Sezen Aksu

Sezen Aksu Sezen ‘li YillarTientallen hits en meer dan 40 miljoen verkochte albums: Sezen Aksu wordt niet ten onrechte beschouwd als dé muzikale ster van Turkije. Verschillende generaties groeiden op met haar (...)
Kunst Hedendaagse

State Choir Turkey

State Choir Turkey Het State Choir Turkey wordt tot ver buiten de Turkse grenzen erkend en treedt op in de hele wereld. Ter gelegenheid van EUROPALIA TURKEY heeft het koor een exclusief programma uitgekozen voor het concert (...)
Patrimonium

Barış K

Barış K DJ SetAls gepassioneerd platenverzamelaar ontdekt Barış K echte pareltjes uit de Turkse psychedelische pop/rock die hij vermengt met elektronische muziek. Hij veroverde wereldwijd de dancings met zijn (...)
Kunst Hedendaagse

İstanbul Solistleri

İstanbul Solistleri Het kamerorkest van İstanbul Solisteri doorloopt het repertoire van de Ottomaanse componist Cemil Bey (1873-1916). De ud, de tanbur, de kemence en andere traditionele Ottomaanse instrumenten betoveren (...)
Patrimonium

Konya Turkish Sufi Music Ensemble

Konya Turkish Sufi Music Ensemble De Mevlevi-orde heeft haar bekendheid te danken aan de draaiende derwisjen, de vertolkers van de traditionele dans. Als poppen op een onzichtbare as draaien ze tot de duizeling hen naar het goddelijke (...)
Patrimonium

Burhan Öçal & Trakya All Stars

Burhan Öçal & Trakya All Stars Percussionist Burhan Öçal mengt graag genres en doet dat naar hartenlust in Trakya All Stars. Als eerbetoon aan zijn geboorteplaats Thracië combineert hij de beste vertolkers van de traditionele muziek (...)
Kunst Hedendaagse

Light in Babylon

Light in Babylon In het kader van de verjaardag 45/25In het kader van de verjaardag 45/25 steunt Europalia The International Day Of Peace