• Karaköy © Ara Güler
  • Iznik-keramiek tegel, Ottomaanse periode © Museum voor Turkse en Islamitische Kunst, Istanbul
  • Istanbul

Tentoonstellingen

  • Virtuele tentoonstelling

Afwezigheid van een permanente ik.

Afwezigheid van een permanente ik. Gauthier OushoornDe jonge kunstenaar Gauthier Oushoorn toont en contextualiseert het resultaat van zijn verblijf in Istanbul en het oosten van Turkije aan de hand van video’s, tekeningen en foto’s. (...)
Uitwisseling Creatie

Mystic Transport

Mystic Transport Gülsün Karamustafa & Koen TheysGülsün Karamustafa woont en werkt in Istanbul; zij werkt vooral rond de thema’s mobiliteit, verplaatsing, verhuizing en migratie. Ze verkiest daarbij schilderkunst, (...)
Hedendaagse Kunst Uitwisseling

Kasper Bosmans

Kasper Bosmans Cintamani WeavingsKasper Bosmans stelt voor het eerst een reeks op de Ottomaanse traditie geïnspireerde wandtapijten met het Cintamani-motief voor (drie cirkels die samen een driehoek vormen boven twee (...)

Ayşe Erkmen & Ann Veronica Janssens

Ayşe Erkmen & Ann Veronica Janssens Ayşe Erkmen en Ann Veronica Janssens, twee toonaangevende internationale artiesten, creëren in opdracht van de stad Gent, een kunstwerk voor de openbare ruimte in het historisch centrum. Eind 2015 installeren (...)
Hedendaagse Kunst Uitwisseling

Skatepark

Skatepark EUROPALIA TURKEY stelde de Turkse artiesten Esk Reyn en NUKA voor om het Skatepark Ursulines (Brussel) te herschilderen. De 2 graffitikunstenaars werken hiervoor voor de eerste keer samen met het team (...)

ROL(L)ENDE KOPPEN

ROL(L)ENDE KOPPEN Dennis Tyfus & Vaast ColsonVaast Colson’s werk draait rond profiel, strategie en materialisatie. Hij zoekt perifere plaatsen en momenten waar de beelden vooral door sociale interactie ontstaan. Dennis (...)
Uitwisseling Creatie

Archetypes

Archetypes Architectuur in Turkije doorheen de eeuwenVanaf de eerste nederzettingen tot vandaag, werd de geschiedenis van Anatolië gekenmerkt door een voortdurend veranderen, vernieuwen en opnieuw bevestigen van (...)
Patrimonium Hedendaagse Kunst

Hüseyin Bahri Alptekin

Hüseyin Bahri Alptekin Democratische LuxeHüseyin Bahri Alptekin is gefascineerd door het verschil tussen de belofte van iets en de banale realiteit: bijvoorbeeld hoe de naam van een goedkoop hotel een exotische locatie kan (...)
Kunst Hedendaagse

Imagine Istanbul

Imagine Istanbul Imagine Istanbul vertelt over het betoverende effect dat de legendarische stad sinds de 19de eeuw heeft op zowel Turkse als Europese kunstenaars, in de eerste plaats via de fotografie, maar ook via film, (...)
Patrimonium Hedendaagse Kunst Uitwisseling Creatie

Anatolia

Anatolia Anatolië is al millennialang een land van migraties en boeiende uitwisselingen. Meer dan 200 schitterende, nooit eerder getoonde objecten illustreren in deze tentoonstelling de uitzonderlijke continuïteit (...)
Patrimonium

Expo Happy birthday EUROPALIA!

Expo Happy birthday EUROPALIA! In 2015 vieren wij een dubbele verjaardag: 45 jaar geleden, in 1970, werd EUROPALIA boven de doopvont gehouden. Met EUROPALIA TURKEY wordt dit jaar de 25ste editie van het festival georganiseerd. Redenen (...)
 

Aga Khan Award for architecture

Aga Khan Award for architecture Om de drie jaar wordt de Aga Khan Award voor architectuur uitgereikt aan projecten die op een succesvolle manier met behoeften van de maatschappij omgaan, in het bijzonder die van de moslims. Ter gelegenheid (...)
Kunst Hedendaagse

Istanbul - Antwerpen

Istanbul - Antwerpen Twee havens. Twee steden.Istanbul – Antwerpen. Twee havens. Twee steden. onderzoekt de voorbije en toekomstige aanblik van twee bruisende havensteden. Een wandeling langs de Bosporus, de Gouden Hoorn (...)
Patrimonium Hedendaagse Kunst

Thursday night events @ Bozar

Thursday night events @ Bozar In de tentoonstellingen Anatolia & Imagine IstanbulVanaf donderdag 29 10 '15 lanceert EUROPALIA TURKEY de programmatie Thursday Night @ BOZAR om op die avonden een bezoek aan de tentoonstellingen nog aangenamer (...)

Turkoois

Turkoois Dupuich Fotograaf Philippe Dupuich organiseert een zomerstage met vier fotografiestudenten die hij begeleidt in een portrettenreeks rond de Turkse gemeenschap in België. Het resultaat wordt getoond in (...)
Hedendaagse Kunst Uitwisseling

Turquitudes

Turquitudes Een fotografische portretreeks van de eerste generatie Turkse immigranten in België, die hun vertrouwde leven achterlieten, in ons land kwamen werken en soms ook weer terugkeerden naar het moederland. (...)
Kunst Hedendaagse

Standards for living

Standards for living Elif ErkanElif Erkan (Turkije, 1985) bekijkt het belang dat we hechten aan het tentoonstellen en bespreken van archeologische sites en objecten om onze cultuur een plaats te geven. Het verleden wordt (...)
Uitwisseling Creatie

Wavelengths

Wavelengths Digital TurkeyTurkije heeft een sterke multimediale en digitale kunst-scène. Sinds begin jaren 1990 zorgden universiteiten, onafhankelijke organisaties en verschillende happenings voor een bredere bewustwording (...)
Kunst Hedendaagse

Karagöz

Karagöz SchaduwenspelHet traditionele schimmentheater Karagöz – letterlijk ‘het zwarte oog’ – was tijdens de gouden dagen van Istanbul te zien op straathoeken en op pleinen, waar allround kunstenaars (...)
Patrimonium

EUROPALIA RESIDENCY AWARD

EUROPALIA RESIDENCY AWARD La Kermesse héroïqueEen inleiding tot La Kermesse héroïqueLa Kermesse héroïque is een iconoclastische, romantische, campkomedie geregisseerd door de Belgische Jacques Feyder en geproduceerd in Frankrijk (...)